SEBÉSZETI MAGÁNRENDELÉS

DR.POPOVICS RUDOLF FŐORVOS

RENDELÉSI IDŐ: SZERDA: 14.00-20.00-ig

                                     PÉNTEK: 14.00-20.00-ig

Előjegyzés kérhető:

Telefonon:06-20/584-0629

        vagy 06-46/431-097

 

Magánpraxisunkban a következőkben felsorolt kórképekkel foglalkozunk:

A végbél jóindulatú megbetegedései:

Aranyér

Az aranyér betegséget gyakori előfordulása miatt népbetegségnek kell tekinteni.

A népesség 50 év feletti részében az előfordulás gyakorisága közel 70%.

Gazdasági kihatása is jelentős, mert az akut panaszok és szövődmények a beteget sokszor munkaképtelenné teszik.

Az aranyeres csomó orvosi neve: nodus haemorrhoidalis. A nodus szó csomót jelent, a haemorrhoidalis a görög haima (jelentése:vér) és a rheo (jelentése: folyni) szavak összevonásából származik. Szó szerint azt fejezi ki, ogy ezekből a csomókból gyakran vér  folyik.

Mi az aranyér, hol helyezkedik el?

Az aranyeres csomó a végbélnyílásban és a végbélben verőerekből és vivőerekből kialakuló érgomolyag. A végbél alsó részében ezekből az erekből érpárna alakul ki. Az érpárna túltengése nem egyenletes, inkább csomószerűen jelentkezik. A magasabban fekvő érfonatokból alakulnak ki a belső, az alacsonyabban fekvő érfonatokból a külső aranyeres csomók. A csomók típusos megjelenési helyei a végbélnyílásban – az óra számlapját véve figyelembe – 3,7 és 11 óra irányába vannak.

Az aranyér kialakulására hajlamosító tényezők:

öröklött hajlam: kötőszövetek és az érfal gyengesége

betegségek: pl. májzsugor

a bélműködés zavarai: székrekedés, hasmenés

terhesség második felétől

rozsszegény étrend

ülő foglalkozás, kevés mozgás

Az aranyér betegség tünetei:

Sütő, égő fájdalom, viszketés, váladékozás, vérzés.

A beteget leginkább stresszelő és orvoshoz vivő tünet a vérzés. Ilyenkor a beteg a toilette papíron és székletén friss piros vérzést észlel, ez a vérzés általában a belső aranyerek nyálkahártyájának hámsérüléséből származik. Ebben az esetben is indokolt a betegnél a végbéltükrözés elvégzése, a diagnózis pontos tisztázása, a daganat, polyp lehetőségének tisztázása.

Az aranyeresség kezelése:

Az aranyeresség első két stádiumában amikor az aranyeres csomók még a végbélnyíláson belül helyezkednek  el az esetek jelentős részében elegendő a konzervatív, műtét nélküli kezelés.

Ez áll:

életmód változtatásból (több mozgás)

diéta (rost dúsabb étrend, a székrekedés megszüntetése)

sütő, égő fájdalmat csillapító kenőcsök, kúpok

kamillás ülőfürdő.

Abban az esetben, ha a belső aranyerek gyakran és bőven vérezgetnek, a beteg vérszegénnyé is válhat. Ebben az esetben indokolt a belső aranyerek műtét nélküli kezelése: rendelésünkön speciális eszközzel a belső aranyerek infravörös coagulátorral, vagy pedig 90 fokos Nitrogén-Oxidullal történő fagyasztásos roncsolása. Ez a beavatkozás rövid végbéltükrön keresztül történik fájdalommentesen, mivel a belső aranyeres csomókat nem érző nyálkahártya borítás fedi.

Az aranyeresség III.-IV. stádiumában, amikor az aranyér már tartósan lecsúszva a végbél záróizom előtt helyezkedik el, és felszínét érző bőr fedi, már a műtét a választandó kezelési módszer.

Rendelőnkben az Ellmann Radio ferkvenciás vágókészülék segítségével gyakorlatilag postoperatív műtéti fájdalom és duzzanat nélkül végezzük a külső aranyerek eltávolítását, a műtéti sebet pedig varratszedést nem igénylő felszívódó varrattal zárjuk. Ezzel a műtéti technikával a beteg vélegesen megszabadul panaszokat okozó aranyeres csomóitól.

Két akut szövődményre és ennek  kezelésére ki kell térnünk:

1., Aranyér trombózis:

Hajlamosító tényezők az ülő foglalkozás, székrekedés,krónikus hörghurut, nehéz súly emelése, hosszú utazás, turista út.

Ekkor a beteg erős, csillapíthatatlan fájdalmat okozó csomót tapint a végbélnyílás előtt, melynek oka az, hogy az aranyeres csomóban vérrög keletkezett és ennek következtébena csomó a záróizom előtt kizáródott.

Sürgős teendőt igényel, amely helyi érzéstelenítésben az aranyeres csomó megnyitásából, a vérrög eltávolításából, a csomó  záróizom mögé történő visszahelyezéséből és a duzzanatot csökkentő speciális gyógyszer szedéséből áll.

2., Aranyeres krízis:

Ebben az esetben az aranyeres csomók körkörösen előesnek a záróizmok elé. Ennek következtében a záróizom vérellátásukat leszorítva ezek fájdalmas duzzanatát, időnként elhalását okozza. Sürgős beavatkozás indokolt a beteg tűrhetetlen fájdalmai miatt, melynek során az aranyeres törzseket eltávolítjuk, a nyálkahártya sebeit szituáljuk, és a műtéti terület duzzanatát csökkentő speciális gyógyszert, súlyosabb esetekben antibiotikumot rendelünk.

Legfontosabb általános érvényű elv, hogy minden végbélből származó vérzést komolyan kell venni a végbéldaganat előfordulásának gyakorisága miatt. Vizsgálat (tükrözés) nélkül kúpos, kenőcsös kezelést folytatni tilos!

A következőkben több, kisebb-nagyobb kórképet ismertetünk, amelyek komoly panaszokat okozhatnak.

A végbélben, és a végbélnyílás környékén elforduló gyakoribb megbetegedések:

Carumcula ani: a végbélnyílás körüli bőrlebenyke

fissura ani: akut és idült fekély, nyálkahártya repedés

abscessus perianalis: végbéltályog

fistula perianalis: váladékozó sipoly

sacralis dermoid, pilonidal sinus: gyulladt szőrfészek

polypus, papilloma: jóindulatú végbéldaganatok

condyloma: vírusos szemölcs

 

Carumcula ani (bőrlebenyke):

A végbélnyílásban, vagy annak közvetlen környékén helyezkedik el. Rendszerint úgy keletkezik, hogy az aranyeres csomó thrombotizál, majd elhegesedik, szervül. Az elváltozás veszélytelen, soha nem válik rosszindulatúvá. Elsősorban viszketést, begyulladva fájdalmat, váladékozást okoz. Helyi érzéstelenítésben könnyen eltávolítható.

Fissura ani (akut és idült fekély, nyálkahártya repedés):

Fissura aniról akkor beszélünk,ha a végbélnyílás peremén idült fekély, repedés keletkezik. Jellemzően hátul, 6 óra irányában helyezkedik el, de ritkán úgynevezett csókolódzó fekélyként elől, 12 óra irányában is megjelenhet.

Jellegzetes tünetei: heves, égő, sütő fájdalom, a székleten friss, piros vércsík.

A beteg fél a székeléstől, halogatja. Ha a fekély spontán nem gyógyul, hegesedik, beidősülve a végbélnyílás heges szűkületét is okozhatja.

Hajlamosító tényezők: stressz, tartós székrekedés vagy hasmenés.

Kezelése: először konzervatív, műtét nélküli kezeléssel próbálkozunk

a széklet rendezése (a székrekedés, vagy a hasmenés megszüntetése)

életmódváltás (a stressz oldása, pihenés)

helyileg gyulladásgátló kenőcs és kúp alkalmazása (steroid tartalmú kenőcs és kúp, nitroglicerin és diltiázem tartalmú kenőcsök)

Ha a fenti kezelés nem vezet gyógyuláshoz, szóba jön  a záróizom tartós ellazítása, az úgynevezett kémiai záróizom bénítás Botox injectioval.

A fent leírt módszerekkel az esetek kb. 70%-ánál gyógyulás érhető el, a repedés kitelődik, hámosodik. Ha a fent részletezett konzervatív kezelés hatástalan, műtéti megoldás jön szóba, ez csak altatásban vagy gerincérzéstelenítésben végezhető. Ekkor ék alakban kimetsszük a fekélyt az előörs csomóval és a felső részénél levő gyulladt papillával egyetemben, valamint a záróizom is részlegesen bemetszésre kerül. A műtéti seb gyógyulása 3-4- hetet vesz igénybe.

Abscessus perianalis (végbéltályog):

Gennykeltő baktériumok által okozott, gyorsan kialakuló gennygyülem.

Tünetek: erős fájdalom, magas láz, a beteg ülni nem tud.

Elhelyezkedése: A végbélnyílás környékén megjelenő fájdalmas duzzanat, elhelyezkedhet a végbél mellett, a végbélben a nyálkahártya alatt, vagy a végbelet körbevevő laza szövetekben. Ebben az esetben nem látható, csak a magas láz, fájdalom jelzi jelenlétét.

Hajlamosító tényezők: elégtelen higiéné, diabetes mellitus, túlsúlyos állapot.

Kezelése: sürgős műtéti feltárás, a tályogüreg fertőtlenítése, nyitva kezelése, széles spektrumú antibiotikum adása.

Fistula perianalis (végbélsipoly):

A tályog spontán megnyílását vagy a műtéti kezelését követően kialakuló, a végbélnyílás környékén elhelyezkedő, véres-gennyes váladékot ürítő ajakos nyílás.

A sipolyjáratok elhelyezkedése alapján beszélünk alacsony bőr alatti, valamint magasra terjedő, a végbél záróizmok között haladó formákról.

A sipoly spontán gyógyulása nem várható. A sipolyjárat vagy a szerteágazó járatok kiirtása csak műtéti úton lehetséges. Ezek a műtétek komoly sebészi jártasságot és felkészültséget igényelnek.

Sacralis dermoid, pilonidal sinus (gyulladt szőrfészek):

Ez a kórkép a farpofák közötti redőben a szőrszálak befelé fordulása miatt kialakuló bőrtályog, bőr alatti, szőrszálakat tartalmazó járatrendszer.

Hajlamosító tényezők: erőteljes szőrzet, túlsúly, diabetes mellitus, fokozott izzadékonyság, hiányos higiéné.

Megelőzés: a szőrzet borotválása, pórusokba való kiemelése.

Kezelés: csak műtéttel oldható meg.

tályog esetén feltárás, nyitva kezelés, antibiticum

gyulladásmentes időszakban radikális műtéti kimetszés.

Jóindulatú végbéldaganatok:

Polypok: a nyálkahártya mirigycsöveiből kiinduló jóindulatú daganatok.

MINDEN POLYPOT POTENCIÁLIS RÁKMEGELŐZŐ ÁLLAPOTNAK KELL TEKINTENI, EZÉRT TÖREKEDNI KELL A MINÉL ELŐBBI ELTÁVOLÍTÁSUKRA!

Megjelenési formái:

nyeles

laposan szétterülő

villózus forma

Tünetei: bő vérzés, nyák ürülése a végbélből.

Fontos minden végbélből eredő vérzés tisztázása tükrözéssel, 50 év felett évente legalább egy alkalommal végbélszűrő vizsgálaton való részvétel.

Kezelés: a végbél jóindulatú daganatainak többsége, vékony nyélen lóg, ezért a végbélnyílásból vagy a magasabb szakaszról operációs rektoszkóppal ambulanter eltávolíthatók. A széles alapú adenómák eltávolítása kórházi körülmények között történik szegmentális resectioval, vagy széles alapú kimetszéssel. Minden esetben a preparátum részletes szövettani feldolgozása kötelező.

Condyloma acuminátum (vírusos bőrfüggélyek):

A végbélnyílásban és környékén szemölcsök, majd hosszú bőrfüggélyek formájában megjelenő vírusos növedékek. Rosszindulatú átalakulásuk nem várható. Eltávolításuk legjobb eredménnyel rádióhullámú sebészi vágókészülékkel történhet.

 

SEBÉSZETI MAGÁNRENDELÉS

DR.POPOVICS RUDOLF

sebész főorvos

PR-MED EGÉSZSÉGHÁZ

MISKOLC, CSABAI KAPU 15.

RENDELÉSI IDŐ: SZERDA: 14.00-20.00-ig

                                        PÉNTEK: 14.00-20.00-ig

Előjegyzés kérhető:

Telefonon:06-20/584-0629

        vagy 06-46/431-097

SEBÉSZETI MAGÁNRENDELÉS

PR-MED EGÉSZSÉGHÁZ ÉS

GYÓGYÁSZATI SZAKÜZLET